TLDR

TLDR

Mesterséges unintelligencia, mint a közösségi hálózatok és a társadalmi kohézió vége

2024. április 29. - Julius Riviera

(Előzmény: https://tldr.blog.hu/2020/04/15/debilnet. Durva szöveg következik az alábbiakban.)

A „mesterséges intelligencia” azaz a nagy nyelvi modellek iránti óriási érdeklődést immár nem lehet megkérdőjelezni. Olyan kurvára jó, hogy eljutottunk ide: szöveges kimenet generálódik a kérdésünkre egy olyan rendszerből, amely embernek akar látszani, de semmiféle emberi öntudata nincs. Sztochasztikus papagáj, azt sem tudja, mit generál. A melómhoz kapcsolódó lepapírozáshoz én is aktívan használom a ChatGPT 3.5-öt, amely kiváló bullshitgenerátor, egészen addig a pontig, amelyről kevés információ van a neten, akkor átalakul baromsággenerátorrá. De így is látszik a potenciál a nagy nyelvi modellekben. A társadalomformáló erő, vagy mi a fasz.

A társadalomformáló erő sajnos azonban teljesen másképpen fog alakulni, ahogy azt az internet Nagy Teoretikusai ezt vizionálni próbálták az 1990-es évek elején-közepén, amikor még Snowden is az NSA-nál volt contractor például. A Nagy Teoretikus (faszfejek) például, ahogy korábban írtam, tökre egyértelműnek gondolták, hogy az emberi intelligencia, kéz a kézben a gépi intelligenciával nagy dolgokat fog megvalósítani, az emberek roppant okosak, racionálisak lesznek, és nagy tettek eredményeként nagy fejlődés fog bekövetkezni, nem is lehetne másképp. Világbéke, mindenki kurva jó él, minden szép, tiszta, rendezett, demokratikus, meg minden, amiről azt álmodták, hogy a „történelem vége” lesz.

Ezzel szemben emberi, azaz aljas, undorító geci mivoltunk egyértelműen megjelenik a „mesterséges intelligencia” használata terén, és már most látható, mindez milyen kurvára könnyen fog tudni demokratizálódni, azaz elérhetővé válni a gamma mínusz félhülye előemberek szintjén is. Lássunk néhány példát, ocsmány lesz:

- Pityunak tetszik az osztálytársa, de észlelnie kell, hogy a csajt az ő becses személye nem érdekli. Pityu lelkét ez erősen frusztrálja, gyorsan meg is van a megoldás. Itt van ez a faszom tudja milyen MI, egy darab, a csajról készült, elég szar fotóból is komplett pornót gyárt! Innováció!!! A legocsmányabb fajtát, De Sade márki, Szodoma 120 napja kategóriást, maradjunk ennyiben. Az elkészült produktumot pedig a megfelelő helyeken publikálja. Bosszúpornó as it finest, mindezt azért, mert Pityuka vágyai kielégületlenek maradtak. És itt még szűkebb kapcsolati körben maradt a dolog – nyilván ez nem fogja vigasztalni akivel szemben ezt tették.

- Ha a fenti kontextust szélesebbre nyitjuk, innentől meglehetősen veszélyesnek tűnik bármilyen fotó megosztása a Facebook-on, illetve bármilyen más közösségi hálózaton, hiszen lesznek olyan „mesterséges intelligencia” rendszerek, akik mondjuk a 4-5 éves kislányok és kisfiúk képeiről képesek lesznek legenerálni ugyanezt. Tehát bármilyen személyt ábrázoló fénykép, vagy pláne video publikálása esetén nagyon jelentős esélye lehet annak, hogy azokból ilyen végtermék fog készülni. Mami, hülye vagy, kiposztoltad a képet a Katiról?! Tehát ha ez a tendencia általános lesz, a jelenleg is szociopata trolloktól hemzsegő, egyre nagyobb mértékben nyilvánosan nem elérhető profilokból közösségi média teljese mértékben befagyhat, hiszen az emberek semmi olyat nem fognak merni kitenni, ami saját vagy mások arcát vagy testét ábrázolja. Ez lesz az eredménye annak, hogy a pornó individualizálódhat: tehát igény szerint lehet generálható bármilyen, akár mozgóképes pornó tartalom, bárki arcával, ahogy a kedves felhasználó csak gondolja. (Most ne menjünk abba bele, hogy ez milyen szintű szexuálpszichológiai problémákat fog okozni.)

- A pornó mellett a 21. század informatikai technológiákkal felszerelt előembereinek másik kedvelt ősi foglalatossága a csalás. Nos, az ilyen unokázós, eddig telefonon tolt átbaszásokat a „mesterséges intelligencia” új szintre fogja emelni, hiszen ellophatóvá, legenerálhatóvá válik az adott célszemély teljes identitása, a pofáján, a hangján túlmenően bármi, így az aláírása is. Gyakorlatilag olyan technológiák kerülhetnek a társadalom aljának kezébe, amit eddig kifinomult titkosszolgálati eszköztárakban voltak megtalálhatók. Így a szabályozás nélküli „mesterséges intelligencia” eredményeként – esetleg néhány reklám megtekintése után az igénybe vevő részéről – kiválóan lehet majd mindenfajta szerződéses kötelezettséget felvenni az identitását ellopott személy nevében, vagy büntetőjogi felelőssége tudatában dolgokat cselekedni, őt vagy környezetét anyagilag és lelkileg egyaránt véglegesen tönkretéve. Elősegítik –e ezek a technológiák ez által az emberek egymás iránti bizalmának fenntartását? Hát kurvára nem.

- Megint nyissuk szélesebbre a kontextust: korrupt geci politikusoknak (mint Orbán) arra van szükségük, hogy a társadalom folyamatosan át legyen baszva, és az irányított gyűlölet legmagasabb hőfokán égjen, tehát minden közéleti dolog értelmezési kerete kizárólag a párttól, a hatalmon lévő politikai elit igényeinek feleljen meg. Ennek legalacsonyabb és legköltségesebb szintje az Észak-Korea / Orwell 1984 típusú működés. Tehát az alattvaló explicit erőszakkal való fenyegetés eredményeként gondol és cselekszik úgy, ahogy az elitnek megfelelő. De az alattvaló tud és érzi az erőszak fenyegetését. Én és ők.  Szar megoldás ez a fennkölt, intelligens 21. században ugye, bazmeg?! Az internet elhozta a nyilvánosságot: tehát az erőszakot nem lehet immár explicitté tenni. Ezért helyette a pszichés manipuláció alkalmazása történik az eddig megszokott kommunikációs csatornákon, átgyúrjuk kis lépésekkel a parasztot. Sajnos ennek hátránya az, hogy az ellenvélemények is megjelenhetnek, például a felcsúti Pedodöbrögi nagy bánatára. Ezt a manipulációs lehetőséget emeli a „mesterséges intelligencia” a százszorosára. A „mesterséges intelligencia” nemcsak azt teszi majd lehetővé, hogy hírek és világigazolások, a gondolkodás kereteit meghatározó meta-tudás legyen személyre szabottan manipulálható, a néző személyiség profilja alapján (Cambridge Analytica, as you know, csak sokkal ütősebben), hanem akár a kommunikátor humán munkaerő is lecserélhető lesz. Tehát a virtuális divat-influenszerek mellett kurvára minimális erőforrásokból le lehet generálni virtuális nemzetbiztonsági és egyéb szakértők tömegeit, meg az összes többi propaganda-alátámasztó férget, akikkel a sajtó a legritkábban, vagy sosem találkozhat, tehát Gulyás Gerinek egyenlőre nincs veszélyben az állása, meg a többi ilyen öltönyös geci propaganda patkánynak sem. Most komolyan: mekkora kreténség már elhinni egy generált emberi képnek, hogy amit ő mond, az hiteles a divat területén? És ugyanez a politikai vélemények terén? Mi lesz az eredmény: nos az, ami most is már csírájában megjelent, de a jövőben még inkább: semmilyen olyan közlés nem lesz hiteles, ami valamilyen telekommunkációs médiumon jelent meg, már amennyiben maradnak olyan emberek akik a fentieket esetleg képesek felfogni, a Tiktok által idomított, maximum 15 másodperces figyelem-összpontosító képességgel rendelkező, információból endorfin pathway-el rángatott tömeg mellett. Ez pontosan ellentéte lesz a jelenlegi proliország, „de hát bemondták az M1-en” attitűdjének. Mivel az ember gyarló geci, természetesen ezt is ki fogják maxolni, így befagy majd ez is – akár oda is eljuthatunk, hogy semmi olyat elhinni nem lehet, ami képernyőn jelent meg.

A „mesterséges intelligencia” amennyiben a fentiek tekintetében szabályozatlan marad, összeségében azt fogja lehetővé tenni, hogy amennyiben valakinek hozzáférése van ezekhez a rendszerekhez, áthághatja az emberi együttélés lehető legalapvetőbb társadalmi normáit, igényeinek, aljasságának csupán a pénztárcája fog határt szabni. E normák egyéni és szervezetek általi tömeges és folyamatos áthágása társadalmi, gazdasági összeomlást, ezt követően pedig mindenfajta információs technológia teljes tiltását vagy olyan mértékű szabályozását fogja eredményezni, amelyet valószínűleg méltán lehet majd új középkornak nevezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://tldr.blog.hu/api/trackback/id/tr5318392977
süti beállítások módosítása