TLDR

TLDR

FRP lock („Google-lock”) kikapcsolása FRP-zárolt és hardreset-telt telefonok és tabletek esetében, USB-debugging nélkül

2023. december 09. - Julius Riviera

Ebben az útmutatóban összefoglalom neked, hogy véleményem szerint milyen módon, mely módszerrel lehet legegyszerűbben feloldani az FRP-lock-ot, olyan telefonok és tablet-ek esetében, amelyekre igazak a következők:

  • Nem volt bekapcsolva USB-debugging funkció a fejlesztői menüben – eleve a fejlesztői menü sem volt aktiválva – tehát nem tudsz a készülékhez ADB-vel hozzáférni.
  • Emergency Call képernyőn nem lehet beadni a testmode kódot: *#0*#.
  • az FRP-lock eltávolítására alkalmazott, „Combination Files” firmware feltöltésén alapuló törés eredménytelen volt – „soft brick, ezután kénytelen voltál visszatenni az eredeti firmware-t.

 

Igen, az FRP-lock fő célja a telefonlopások visszaszorítása és az user illetve különösen a drágalátos Google valagának, piaci pozíciójának és adat-harácsolásának védelme miatt (biztonságos az Android, az userek életük minden digitális formában létrehozott tartalmát lehet rajta tárolni) lett implementálva az Android 5.1.1.-től kezdődően. Természetesen nemcsak ilyen eset fordul elő. Én például kaptam hagyatékból egy telefont, amit a standard megoldással nem lehet feloldani, lévén elhunyt az illető, akié volt a telefon, én pedig nem akartam ezt az amúgy teljesen újszerű állapotú készüléket, ami egyébként egy Samsung SM-GT531F (Galaxy Grand Prime, https://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_grand_prime-6708.php) kidobni, tartaléknak jó lesz alapon. Tehát nekiálltam feltörni.

Nézzük elsőként mi volt sikertelen:

  • SamFW FRP Tool: ABD-n keresztül fér a telefonhoz, ha nincs bekapcsolva USB-debugging, nem fogod tudni használni. Átlag user esetében nem lesz bekapcsolva, indulj ki ebből.
  • Különböző fizetős vackok, mint 4uKey és társai: most komolyan, ne higgyük már el, hogy kiköhögjük a weboldalon a pénzt a regisztrációért, és beregisztrált programok 100% biztosan feltörik a telót. Eleve, ha lehúzzák a felhasználót (ja bocsika, nem tudtuk feltörni), a kedves user legfeljebb a monitorját és billentyűzetét törheti idegből’ össze, mint Begbie a Trainspotting végén a szállodai szobát (https://youtu.be/C9HpnAHhhfU). Nincs semmi garancia erre, és a fejlesztőtől úgysem lehet visszaszedni a lóvét. Ezért ezt felejtsük el.

Mi az FRP-lock kioldásának a lényege? A felhasználó regisztráló folyamat során, a hardreset után, az user csak azt teheti meg, hogy a telefonon utoljára beállított Google fiók adatait beírja, és ez után kap hozzáférést a telefon összes funkciójához. Ez a folyamat úgy van létrehozva, olyan elemekből áll, amelyek lehetőleg biztosítják, hogy a felhasználó ne érhessen el semmilyen telefonhoz kapcsolódó funkciót, mint azt, hogy beírja a Wifi-jelszót, majd néhány ablakkal később pedig a telefonon regisztrált Google-fiók felhasználónevét és jelszavát. Tehát, a kiiktatás érdekében két egymást követő művelet van:

  1. A regisztrációs folyamatból kitörés, hozzáférés telefon egyéb, a folyamat véghezvitele során nem engedélyezett funkcióihoz. Ez alapvetően kettő:
  • internet-böngésző
  • fájlkezelő – csomagtelepítő

 

  1. Feltörést elvégző apk fájlok beszerzése, telepítése és futtatása.

 

A műveletet az említett Samsung Galaxy Grand Prime telefonon végeztem el, kell hozzá számítógép, illetve USB-kábel. Nézzük a folyamatot:

  • FRP-Call szoftver beszerzése. Ez nagyszerű cucc! Azt csinálja, hogy a telefonra (USB csatlakozón, virtuális COM porton keresztül) hívást indít! Tehát a regisztrációs folyamat közben, hoppá, egyszer csak jön egy telefonhívás. Állat mi?! Mit tudsz ekkor csinálni? Például üzenetet, SMS-t tudsz írni a „hívónak”! Mit írsz az üzenetbe? Természetesen linket: google.com!
  • Ha az üzenetet mentetted, rákattintasz az üzenetben elhelyezett linkre, és meg fog nyílni a telefonra telepített böngésző vagy böngészők valamelyike. Természetesen semmi egyéb funkció nem fog működni, viszont ha a regisztrációs folyamat során beadtad a Wifi-jelszót (különben nem enged tovább), akkor most lesz interneted.
  • Következőnek meglátogatod ezt a nagyszerű oldalt: https://addrom.com/bypass/ Itt egyrészt hivatkozásokat fogsz találni, amivel böngészőből indítva (úgynevezett intent-hívásokkal) elérheted a telefon feloldás céljából lényeges funkcióit, mint például beállítások, sőt át tudod lökni USB Debugging módba, ha ezt az adott telefon és Android verzió támogatja! Nálam nem így volt, így némi trükkre volt szükség.
  • A weboldal alján sorakoznak szépen a töréshez szükséges apk-csomagok, letöltésre várva. a feladatod az, hogy letöltsd, majd a böngészőből indítva futtasd ezeket. Nekem a telefonhoz a következők kellettek:

Android_5_GAM.apk
FRP_Bypass.apk

  • Tehát az adott csomagra rákattintva jó eséllyel elindul a letöltés, és ha befejezte, felajánlja, hogy megnyitja neked őket telepítésre. Pontosan erre van szükséged. Nekem ez a rész nehéz volt, mivel a Samsung Galaxy Apps áruházból fel kellett rá tolnom a Samsung Browser lehető legfrissebb verzióját, ugyanis a telefon firmware-en előre telepített Chrome esetében nem volt letöltéskezelő, amiből a telepítést indítani tudtam volna. Csak olyan programot telepíthetünk innen, ami már eleve van a telefonon, ha nincs itt regisztrációnk.
  • Eljutottál akkor a szükséges csomagokhoz, ez nálam a két fent említett volt. Android 5 GAM volt telepítve a telefonon (elvileg nem hackelt a csomag), az nem is kellett, hanem az FRP Bypass.apk.
  • Ha felment az FRP Bypass.apk, már elvileg célegyenesben van. Ha futtatod, ez be fogja kérni a te Google fiókod adatait, beregisztrálja a telefon rendszerébe, és ezt követően indíthatod újra a készüléket. Ekkor elindul ugyanúgy a regisztrációs folyamat, immár a te tárolt account-odat autentikálja a Google szerverein. Amikor ez sikerül, enged tovább, és néhány képernyővel később a telefon immár a tiéd, ootb kiindulási állapotba hozott szoftverkészlettel és beállításokkal, mintha most vetted volna ki a dobozból.

 

Összesen tehát két dolog történt: 1.) kitörés a regisztrációs folyamatból, 2.) korábbi felhasználói adatok felülírása.

FRP-Call szoftver letöltése: https://github.com/miaccountguide/mi/blob/main/frp-call.zip

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tldr.blog.hu/api/trackback/id/tr6118277467
süti beállítások módosítása